Tilbake

Pirttavaara

Oppslagsform
Pirttavaara  
Uttale
pirttavaara  
Bøyningsform
pirttavaarhan (ill.)  
Kommune
Kåfjord  
Kartreferanse
1633-1: 93-94/08-10  
Lokalitetstype
Bygd i botnen av Kåfjorden/Kaivuono.  
Terrengord
vaara 'fjell'  
Leddanalyse
Pirtta/vaara  
Kvensk parallellnavn
Kaivuono  
Norsk parallellnavn
Birtavarre  
Annet
I SSR (2013) er både Pirttavaara og Kaivuono foreslått som bygdenavn. I den endelige tilrådinga seinere er navnet Pirttavaara valgt. Det har tidligere vært gruvedrift i området, "penikuorma merestä ylös", sa en informant, dvs. ca 10 km fra sjøen og opp.  
n50o
727629.67  
n50n
7720436.94  
Kommentarer til stedsnavnet

Til info

2016-01-20 16:07:15

På "annet" skriver dere trolig om to forskjellige steder. Opprinnelig er Pirttavaara navn på et fjell i Kåfjorddalen, antakelig "10 km fra sjøen og opp", hvor man har drevet gruvedrift. Bygdenavnet Birtavarre (i Kåfjordbotn, like ved havet) har fått navn av dette fjellet, trolig for ikke å forveksle gruvedrifta her med gruvedrifta i Kåfjord i Alta. Mange eldre sier "Birtavara" med a-endelse og uten dobbelkonsonant når de omtaler det "norske" navnet Birtavarre.

Skrivemåten av det norske navnet Birtavarre (bygdelag) har status "godkjent" hos Kartverket. En slik status betyr at skrivemåten ennå ikke er behandla etter lov om stadnamn, men den kan brukes offentlig. Dersom den lokale uttalen av navnet avviker fra den godkjente skrivemåten, så er det aktuelt å reise navnesak. Navnesaker kan reises av f.eks. bygdelag og historielag. Irene Andreassen

Legg til en kommentar